Özellikle siyah kıyafetler giydiğinizde kimi zaman kabusa dönüşebilen kepek problemi, saç ve saç derisi ile ilgili bilinen sorunlar arasında en yaygınlarından bir tanesi olarak kabul edilir. Daha küçük yaşlardan itibaren ortaya çıkabilen kepek problemi kimi zaman genetik sebeplere dayanıyor olsa da doğru saç bakımı ile önlemek, rahatsız etmeyecek seviyelere kadar azaltmak mümkün olabilir. nnÇoğu kişinin ortak problemlerinden biri olan kepeği nasıl önleyebileceğinizi, kepek ile ilgili bilmek isteyeceklerinizi bu yazımızda sizler için listeledik.n
Kepek Nedir?
nKepek, en temel haliyle saçtaki bulunan derinin pullanması ve dökülmesi durumudur. Kepek görülmesi sadece saç derisinde değil, aynı zamanda kaşlarda veya sakal gibi kıl köklerinin yoğun olduğu bölgelerde de ortaya çıkabilir. nnGri ve beyaz renklerde görülebilen kepek, ciltte biriken ölü hücrelerin dökülmesi ile ortaya çıkar. Kepek, genellikle iki ayrı kategoride ele alınır.nnnnKepek türlerinden ilki, daha küçük boyutlarda görülen ve genelde beyaz renkle karşımıza çıkan kuru kepektir. Kuru kepek, çoğu zaman doğrudan saç derisinde oluşan dökülmeler neticesinde ortaya çıkar. Bu tarz kepeklenmeler, doğru saç bakımı ile ortadan kaldırılabilir.nnBir diğer kepek türü olan ve halk arasında yağlı kepek olarak bilinen kepeklenmede, sarı veya beyaz renklerde, daha büyük boyutlarda, elde yağ hissi bırakan kepekler oluşmaktadır. Bu durum, yine diğer kepek türlerinde olduğu gibi saç derisindeki dökülmeler sonucunda ortaya çıkar. n
Saçta Kepeklenmenin Nedenleri Nelerdir?
nKepek problemi oldukça yaygın görüldüğü gibi pek çok farklı sebebe de bağlı olabilir. Kimi zaman deri hastalıklarından kimi zaman ise başka nedenlerle kepek oluşumu ortaya çıkabilmektedir. nnSaçlarda kepeklenmeye neden olabilecek bazı etmenleri sizler için listeledik: n
- n
- Deri rahatsızlıkları: Kepek, doğrudan deri dökülmeleri nedeniyle ortaya çıkan bir problemdir. Bu nedenle, kimi zaman sedef hastalığı, egzama ve benzeri deri dökülmelerine neden olan hastalıklar sonucunda ortaya çıkabilir. Bu tarz bir etmenden dolayı ortaya çıkan kepek problemi, hastalığın tedavi edilmesi ile kendiliğinden ortadan kalkacaktır.
- Yanlış veya düzensiz saç bakımı: İnsan derisi düzenli olarak dökülür ve kendini yeniler. Bu durum saç derisi için de geçerlidir. Saçlarınızın bakımını doğru yapmadığınızda veya yeteri kadar taramadığınızda kepek oluşumu gözlemlenebilir.
- Hava sıcaklığı: Deri dökülmesi durumu kimi zaman hava sıcaklıklarının düşmesi ile ortaya çıkar. Mevsimsel olarak saçlarınızda ortaya çıkabilen kepekler gayet normaldir. Havanın soğumaya başladığı dönemlerde, derinizin kuruması nedeniyle kepeklenme görülebilir.
- Yanlış ve yetersiz beslenme: Doğru beslenmemek sadece kepeklenme sorununa değil aynı zamanda saç dökülmesi ve saç köklerinin zayıflamasına da neden olabilir. Günlük olarak vücudunuzun ihtiyaç duyacağı B vitamini ve çinko gibi maddeleri almanız, beslenmenizi düzene sokmanız kepek probleminin önüne geçmede yardımcı olacaktır.
- Stres: Kepek sorunu kimi zaman stresten kaynaklanabilir. Sadece kafa derisinde değil, vücudun başka noktalarında da deri dökülmeleri stres nedeniyle ortaya çıkabilir.
- Mantar oluşumu: Saç bakımınızı her ne kadar düzenli yapıyor olsanız da kimi zaman çevresel faktörler nedeniyle mantar oluşumu görülebilmektedir. Bu gibi durumlarda, saç derisi yeteri kadar beslenemeyeceği için dökülür, akabinde ise kepeklenme durumu ortaya çıkar.
- Saç şekillendirici ürünler: Saç spreyleri, jöle, köpük gibi şekillendirici ürünlerin yoğun olarak kullanılması saçlarda kepeklenme sorununa neden olabilir.
n
n
n
n
n
n
n
n
Kepek Nasıl Önlenir?
nnnKepek probleminin herhangi bir deri hastalığından dolayı ortaya çıktığı hallerde mutlaka doktora başvurulmalı ve gerekli tedavi uygulanmalıdır. Bunun dışında oluşan durumlarda ise bazı konularda dikkatli olarak kepek probleminizin önüne geçebilirsiniz.n
- n
- Doğru şampuanı tercih edin: Kafa derinizi besleyecek ve güçlendirecek şampuanları tercih etmelisiniz. Kepeğe karşı özel formulize edilmiş şampuanları kullanabileceğiniz gibi, çinko, salisilik asit, selenyum sülfür, ketokonazol, kömür katranı gibi maddeleri içeren şampuanların kepeğe iyi geldiği bilinmektedir.
- Saçlarınızı düzenli olarak tarayın: Saçlarınızı taramanız biriken ölü derileri atmanızı sağlayacaktır. Banyo esnasında, saç köklerinizi zorlamadan düzenli olarak saçlarınızı taramanız zaman içinde kepek problemini en aza indirir.
- Beslenmenize dikkat edin: Derinizi besleyecek, B vitamini ve çinko açısından zengin gıdaları mutlaka yeteri kadar tüketmeye gayret edin.
- Kafa derinizi sıcak tutun: Kış aylarında, mevsimsel olarak kepeklenme ile karşı karşıyaysanız mutlaka bere ve şapka gibi aksesuarlar kullanmaya çalışın. Saç derinizi sıcak tutmanız kurumayı azaltacak, kepek sorununuzu kontrol altına almanızı sağlayacaktır.
n
n
n
n
nSaç sağlığınız ve saç ekimi hakkında daha fazlası için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.