Başlıksız-1

SAÇ DÖKÜLMESİ NEDENLERİ

Ortalama olarak, yetişkin bir insan kafatasında 100.000 ila 150.000 arasında saç kökü bulunur. Günde 100 ila 200 tel saç dökülmesi normaldir. Bu sayıdan daha fazla saç dökülüyorsa kişide saç dökülmesi var demektir. Saç dökülmesi sorununu daha iyi anlamak için İstanbul ekim merkezimizde gerekli testleri ücretsiz yaptırarak saç dökülme durumunuzu kontrol edebilirsiniz.

SAÇLAR NEDEN DÖKÜLÜR?

Saç dökülmesinin birden fazla nedeni olabileceği gibi tek bir nedene bağlı olarak da dökülme meydana gelebilir.

  • Hormon eksikliği nedeniyle,
  • Beslenme,
  • Saç derisindeki kimyasal maddelerin yanlış kullanımı,
  • Genetik özellikler,
  • Kalıcı veya sonradan oluşan kalıcı hasara yol açan hastalıklar,
  • Saç kökü büyümesi ve büyüme bozuklukları,
  • İlaç kullanımı ile yan etkiler,
  • Stres ve psikolojik sorunlar,
  • Kafa derisinde meydana gelen çeşitli hastalıklar

Bu nedenlerle saç dökülmesi görülebilir. Saç dökülmesi süreci genellikle 3 hafta ile sınırlıdır. Bu saç dökülmesi süresi fazla ise hasta dermatolog uzman doktora görünerek tedavi talebinde bulunmalıdır. Saçlarımızın da bir yaşam formu olduğu için yeni gelen saç köklerine yer açmak için eski saçlardan ölümler meydana gelir. Gündüz dökülen saçlarımız ömrünü tamamlamış saç kökleridir. Yaşamın tamamlanmasından önce meydana gelen kırılmalar saç dökülmesini oluşturur. Saç dökülmesi, kadın ve erkeğe ve dökülme tipine bağlı olarak farklı nedenlerle ortaya çıkabilir.

SAÇ DÖKÜLME TİPLERİ VE NEDENLERİ

Saç dökülmesinin iki yolu vardır. Birincisi çeşitli faktörlerin neden olduğu sorunlar, diğeri ise kişinin cinsiyetine göre oluşan saç dökülmeleridir.

Erkek tipi saç dökülmesi, diğer dökülmelerden çok daha farklıdır ve sinsi bir saç dökülmesidir. Doktorların yaptığı araştırmalara göre erkek tipi saç dökülmesi yaşayan erkekler saçlarının zayıfladığını ve inceldiğini belirtmişlerdir. Bu aslında başın tepesinde hafif bir seyreklikle başlayan yıllarda oluşan bir kayıptır. Erkeklerin yarısında, kadınların ise %25’inde bu tip saç dökülmesi gözlemlenmiştir.

Kadın tipi saç dökülmesi, erkek tipi saç dökülmesinden farklı vakalarda görülür, vakaların incelenmesinde ulaşılan sonuca göre, dökülmeye genetik faktörler neden olur. Genelde aile büyüklerinden DNA kodlaması olarak aktarılan genetik kodlar yer alır. Kadın tipi saç dökülmesi durumunda ise saçlar döküldükten sonra seyrelmeye başlar. Kadınlarda görülen saç dökülmesinin nedenleri arasında demir eksikliği, kansızlık, beslenme sorunları, hamilelik, doğum kontrol hapları, kuaförlük ve inceltme gibi genetik faktörler dışındaki süreçler de yer alır.

SAÇ DÖKÜLMESİ NASIL ÖNLENİR?

Öncelikle saç dökülmesi yaşayan kişiler için başarılı tedavinin ilk şartı saç dökülmesinin nedenini bulmak ve doğru teşhis koymaktır. Bu teşhisler konulduktan sonra tedavi sürecine geçilebilir. Bu süreçte saça zarar verebilecek kimyasal maddelerden ve saç bakım ürünlerinden uzak durmak gerekir. Protein ağırlıklı bir beslenme programı ile beslenmeleri gerekir.

Saç dökülmesini önlemek için tedavi yöntemlerine baktığımızda ilk gelen yöntem çoğu doktor tarafından önerilen ilaç tedavisidir. Saç dökülmesine rağmen özel içeriklerle üretilen FDA onaylı ilaçların doktor kontrolünde kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur. İlaçlar genellikle ince telli saçlarda ve parlaklığını kaybetmiş saçlarda çok etkili sonuçlar vermektedir.
Bazı kişilerde mikro iğne sayesinde çeşitli vitaminler içeren sıvılar saç derisine enjekte edilir. 1 cm aralıklarla enjekte edilen bu vitaminlerin daha etkili olabilmesi için enjeksiyon sonrası saç derisine masaj yapılması gerekmektedir. Mezoterapi sırasında herhangi bir ağrı yaşanmadığı için hem kadınlara hem de erkeklere uygulanabilir. Tedavi 5 gün ara ile toplam 5-10 seans yapılır.

PRP Saç tedavisi saç dökülmesine karşı en güçlü tedavi yöntemidir. Bu yöntemde kişiden bir miktar kan alınmaktadır. Kan bazı kan tedavi işlemlerinden sonra saç derisine enjekte edilir. Genetik faktörlere bağlı olarak saç dökülmesi yaşayan kişilerde bu yönteme başvurulur.
Saç ekimi tedavisi son yıllarda popüler olan bir tedavi yöntemidir. Saç ekim merkezindeki tedavi süreci ile kellik ya da dökülme oluşan yerlerde enjekte edilen yeni saç kökleri ile yeni saçlara sahip olabilirsiniz.

SAĞLIKLI SAÇLARA SAHİP OLMAK İÇİN NE YAPMALISINIZ?

Kişinin saçlarında dökülme ya da seyrelme yaşanıyorsa kişinin hayatındaki bazı alışkanlıkları değiştirmek bazen de yeni alışkanlıklar edinmesi gerekebilir. Öncelikle doktora gitmeden önce muhtemelen internetten araştırma yapmışsınızdır. Bu araştırmaların sonucunda gördüğünüz diyetleri uygulamayın. Hayır, mutlaka uygulama yapacağım diyorsanız bunu doktorunuzla birlikte yapmanız uygulamanızın en sağlıklısı olacaktır. Bunun dışında uyku saatlerinizi de ayarlamanız gerekiyor. En sağlıklı uyku saatleri gece 23:00 ile 03:00 saatleri arasıdır. Bu saatler arasında uyumaya çok dikkat edin.

Bunun dışında stresten uzak, neşeli bir hayat yaşamaya çalışın. Bunun için sinemaya veya tiyatroya gidebilirsiniz. Sevdiklerinizle birlikte çeşitli kutu oyunları oynayabilirsiniz. Vitamin eksikliği saç dökülmesinin ana faktörlerinden biridir. Bu nedenle vitamin eksikliğinden kurtulmak için beslenme alışkanlığı kazanmalı ve çeşitli meyve ve sebzeleri tüketmelisiniz. Sigara ve alkol kullanıyorsanız bırakın, yapamıyorsanız azaltmanız önerilir. Son olarak Fast Food’dan uzak durmalısınız.