Başlıksız-1

Vücutta kıl kökü olan her noktada ortaya çıkabilen ve dökülme ile sonuçlanan saçkıran hastalığı, genellikle 40 yaşın altında, gençlerde görülen bir sağlık problemidir. Pek çok sebebe bağlı olarak ortaya çıkabilen bu hastalığın farklı tedavi yöntemleri bulunmakta.

nn

Saçkıran Nedir?

n

Tıpta “Alopes Areta” olarak bilinen saçkıran, kişilerin kaş, kirpik, saç ve sakal gibi kıl köklerinin yoğun olarak bulunduğu bölgelerde aniden görülen, bölgesel dökülmelere verilen isimdir. Farklı nedenlerden kaynaklanabilen bu durum dermatolojik bir hastalık olarak kabul edilir.

n

Erkeklerde ve kadınlarda görülebilen bu problemin kaynağı genetik olabileceği gibi kimi zaman deri üzerinde oluşan mantarlar da olabilir. Hastalık, genellikle 40 yaşın altı erkeklerde yaygın olarak görülmektedir. Saçkıran sıradan saç dökülmesi sebeplerinden farklı olarak ortaya çıkar.

nn

Saçkıran Neden Olur?

n

Saçkıran ile ilgili pek çok araştırma yapılıyor olsa da bu hastalığın sebebi henüz tam olarak bilinmemektedir. Araştırmaların ortaya koyduğu verilere göre belirli sağlık problemlerine ve genetik yatkınlığa sahip olan kişilerde bu hastalığın daha sık görüldüğü bilinmektedir.

n

Bu hastalığın oluşma sebebi, vücutta bulunan kıl köklerinin bağışıklık sistemi tarafından yabancı bir madde olarak tanımlanmasıdır. Bunun akabinde, vücut bu maddeden kurtulmak için kıl köklerine saldırarak dökülmeye neden olmaktadır.

nn

Saçkıran Kimlerde Görülür?

n

Saçkıran, kadın veya erkek olması fark etmeksizin, her yaştan insanda görülebilir. Yapılan araştırmalarda bu hastalığın 40 yaş altı erkeklerde çok daha yaygın olarak ortaya çıktığı görülmüştür. Bununla birlikte, kadınlarda da yine erken yaşlarda bu hastalığın daha sık ortaya çıktığı bilinmektedir.

n n

Bu hastalık bağışıklık sistemi ile bağlantılı olduğu için kronik sağlık problemleri taşıyan insanlarda daha yaygın olarak ortaya çıkar. Saçkırana neden olan kronik hastalıklar;

n

·   Egzama

n

·   Lupus

n

·   Alerjik astım

n

·   Sedef hastalığı

n

·   Addison hastalığı

n

·   Tiroid rahatsızlıkları olarak bilinmektedir. Bunun dışında, hastalığın oluşumuna katkı sağlayan bazı dış etmenler dış etmenlere de rastlamak mümkün;

n

·   Dengesiz ve yetersiz beslenme

n

·   Zayıf bağışıklık sistemi

n

·   Yoğun stres

n

·   Hormon dengesizlikleri

n

Bunlara ek olarak, otoimmün hastalıklar, down sendromu ve genetik yatkınlık sahibi kişilerde saçkıran çok daha sık görülmektedir. Özellikle ailesi geçmişinde bu hastalığa rastlanan kişilerde 3-6 kat arası daha fazla risk olduğu bilinmekte.

nn

Saçkıran Belirtileri Nelerdir?

n

n

Bu hastalığın belirtileri oldukça net şekilde ortaya çıkmaktadır. Sıradan bir saç dökülmesinden çok rahat ayırt edilebilen saçkıranda, dökülme bölgesi düzgün ve genellikle oval olarak görülür. Normal dökülmelerde parça parça seyrelme görülürken bu hastalık nedeniyle ortaya çıkan dökülme fazlasıyla düzgün şekilli olmaktadır.

n

Dökülme yaşanan bölgede hastalığın başka bir belirtisine rastlanmaz. Herhangi bir iltihap, kızarıklık veya buna benzer duruma rastlanmamaktadır.

n

Saçkıran başlangıcı genellikle kıl köklerinin yoğun olarak bulunduğu kafa bölgesinde gerçekleşir. Ancak, bu durum kişiden kişiye ve hastalığın gidişatına göre değişmektedir. Kimi kişilerde kirpik ve sakallarda başladığı da gözlemlenmektedir.

n

Hastalık oldukça hızlı şekilde ortaya çıkıp ilerlediği için kısa sürede kendini belli etmektedir. Ortaya çıktıktan sonra tedaviye ne kadar erken başlanırsa o kadar etkili bir sonuç alınır.

nn

Saçkıran Tedavisi Nasıl Gerçekleştirilir?

n

Saçkıran, her aşaması doğru şekilde izlenmesi ve takip edilmesi gereken bir hastalıktır. Teşhis koyulduğu andan itibaren öncelikle hastalığın seyri belirlenir. Eğer başlangıç evresindeyse, yaşam tarzında yapılacak değişimlerle ve bazı ek takviyeler ile durdurulması ve saçların tekrar kazanılması mümkündür.

n

Orta ve ileri seviye saçkıran durumunda hastalığın sebebine bağlı olarak farklı tedaviler uygulanır. Otoimmün bir hastalık olması nedeniyle mutlaka ilaç kullanımı gerektirmektedir. Bu ilaçlar hastalığın gidişatına göre doktor tarafından reçete edilecektir.

n

Orta seviye saçkıran görülmesi durumunda, kök kaybını minimumda tutmak adına saç derisi üzerinde ilaç uygulamasına başlanmaktadır. Saç üzerinde yapılan uygulamada, steroid temelli kremler ile temel bir hormon tedavisi gerçekleştirilir. Bunun yeterli olmadığı durumlarda steroidlerin deri altına ve saç köklerine enjekte edilmesi gerekebilir.

n

Bunun dışında, bağışlık sistemini düzenleyen çeşitli ilaçlarla ve immünoterapi yöntemiyle de saçkıran tedavisi yapılabilmektedir.

n

Bu hastalığın kimi zaman saç mantarı ile karıştırılabileceği de unutulmamalıdır. Saç mantarında da benzer dökülmeler yaşandığı için en doğru teşhis saçlarda doktor tarafından yapılacak inceleme sonucunda koyulacaktır.

n

Saçkıran hastalığı mutlaka doktor gözetiminde tedavi edilmesi gereken bir sorundur. Böyle bir problem yaşadığınızı düşünüyorsanız, vakit kaybetmeden gerekli teşhisin koyulması için bir doktora başvurmanız en doğrusu olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir